Betonvloer storten: zo doe je dat!

Lees verder

Bent u aan het verbouwen en gaat u binnenkort een betonvloer storten? Met een goede voorbereiding en een beetje handigheid kunt u dit prima zelf.

Om u te helpen hebben wij een stappenplan samengesteld voor het maken van een betonvloer. Zo weet u waar u op moet letten, hoe dik een betonvloer moet zijn en welke benodigdheden u nodig heeft. Laten we beginnen!

Stappenplan: hoe een betonvloer storten?

1. Voorbereiden

Bij het storten van beton is de voorbereiding minstens zo belangrijk als het storten zelf. Zorg daarom allereerst dat u alle benodigdheden in huis heeft:

  • Afdekzeil of plastic folie
  • Stoeptegels
  • Bekistingsplanken
  • Wapeningsmatten
  • Betonpomp
  • Grote waterpas
  • Schep
  • Afrijlat
  • Hoektroffel
  • Betonstorter of kruiwagen

Bedenk daarnaast ook hoeveel m² beton u nodig heeft en overleg dit alvast met het bedrijf dat het beton aanlevert. Heeft u minder dan één kuub beton nodig? Dan kunt u het beton eventueel zelf maken. Hiervoor heeft u wel betonmortel nodig (verkrijgbaar bij de bouwmarkt).

2. Lijnen uitzetten en afgraven

Plak de aangrenzende muren af met een afdekzeil of plastic folie. Vervolgens is het tijd om de lijnen uit te zetten. Een handige manier om dit te doen is met een roterende laser. Deze kunt u bij de bouwmarkt of bij een klus-speciaalzaak kopen.

Betonvloer op zand

Stort u de betonvloer op zand? Dan kan het zijn dat u nog wat extra zand moet uitgraven. Hoe dik een betonvloer op zand moet zijn hangt af van de verwachte belasting op de vloer. Wel adviseren wij om een minimale dikte van 10 centimeter aan te houden. Stort u een betonvloer voor een aanbouw? Houd dan ook een minimale dikte van 10 cm aan.

Betonvloer voor garage

Hoe dik moet een betonvloer zijn voor een garage? Tussen de 15 en 20 centimeter. Dit is in de meeste gevallen dikker dan de vloer van uw woonkamer. Dat komt omdat er in een garage over het algemeen zwaardere objecten staan, zoals een eventuele auto.

3. Maak de bekisting

De bekisting is de mal waar u het beton uiteindelijk in giet. Deze zorgt ervoor dat het beton op zijn plek blijft tijdens het uitharden. Het is dus belangrijk dat de bekisting goed is afgewerkt, zodat er geen betonmortel doorheen stroomt.

4. Bewapening aanbrengen

Wilt u de vloer extra stevig maken? Breng dan betonbewapening aan. Hiervoor gebruikt u wapeningsmatten van staal. Dit bouwwerk geeft uiteindelijk extra stevigheid aan het beton.

5. Stort het beton

Tijd om te storten! Gebruik hiervoor een speciale betonstorter of gebruik een kruiwagen. Om luchtbellen in het beton te voorkomen kun je eventueel een trilnaald of oppervlaktetriller gebruiken.

6. Egaliseren

Egaliseer het gestorte beton met een afrijlat en controleer of alles goed recht is.

7. Uitharden

Het ruwe werk zit erop: tijd om de betonvloer uit te laten harden. De droogtijd van een betonvloer is niet altijd hetzelfde. Dit hangt af van de dikte van het begon.

Over het algemeen is beton na een paar uur beloopbaar, maar pas na ongeveer 14 tot 28 dagen is het volledig uitgehard. Houd daar dus rekening mee!

Tijd om aan de slag te gaan!

Na het lezen van deze blog weet u wat u nodig heeft om een betonvloer te maken en hoe u dit doet. Laat u het storten van beton toch liever over aan een professional? De specialisten van 040Vloeren doen dit graag voor u. Vraag online direct een offerte aan of neem contact met ons op via info@040vloeren.nl of bel naar 040-2051882. Wij helpen u graag met het realiseren van uw betonvloer!

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Familie Brouwer

Perfecte ondervloer gelegd door 040 vloeren. De tegels hadden we al bij een andere leverancier geregeld, anders hadden we dit ook door 040 vloeren laten doen! Gemoedelijke mensen, no-nonsens en aanpakkers.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

8,7

Onze klanten beoordeelden 040vloeren met een gemiddelde score van: 8,7. Wilt u weten hoe 040vloeren door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040vloeren vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×