Zelf laminaat leggen, hoe doe je dat?

Lees verder

Zit jij in een verbouwing of ga je binnenkort verhuizen en wil je de vloer renoveren? Het voordeel van laminaat is dat je het zelf kunt leggen. Maar misschien denk je bij het idee al: laminaat leggen, waar te beginnen? Of hoelang duurt laminaat leggen gemiddeld?

Laminaat leggen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, je moet alleen weten hoe je te werk moet gaan. Met onderstaand stappenplan helpen wij jou graag op weg.

Wat heb je nodig om laminaat te leggen?

Allereerst de benodigdheden, want met goed gereedschap wordt laminaat leggen een fluitje van een cent. De twee belangrijkste benodigdheden zijn natuurlijk de ondervloer en het laminaat zelf, maar alleen met deze twee kom je er niet. Gereedschap is ook erg belangrijk. Spullen je nodig gaat hebben bij het leggen van laminaat zijn:

 • Een decoupeerzaag, om ervoor te zorgen dat je laminaat de juiste vorm krijgt. Een laminaatsnijder is een ideaal alternatief.
 • Een rolmaat;
 • (Klauw)hamer;
 • Potlood;
 • en een profielmal maken het ook een stuk makkelijker.

Als laatste is een vloerlegset erg praktisch, hier zitten de afstandsblokjes in die tussen het laminaat en de vloer moeten worden geplaatst.

Naast de benodigde materialen is er ook gereedschap dat gewoon handig zijn om erbij te hebben. Zo ook de profielaftaster. Dit is een gadget waarmee je onregelmatige hoeken afmeet. De fijne stalen pennen nemen heel nauwkeurig de maten over waardoor het afmeten van bijzondere vormen gemakkelijker wordt.

Laminaat leggen: een mooi eindresultaat in vijf eenvoudige stappen

Om het je makkelijk te maken, hebben we een stappenplan geschreven. Volg deze en je laminaat ligt er in no-time schitterend bij!

Stap 1: Leg de ondervloer

Laminaat bestaat uit dun en flexibel materiaal. Het is daarom belangrijk om een ondervloer te leggen voordat je begint met laminaat leggen. Een ondervloer verkleint de kans op beschadigingen, want het zorgt voor versteviging. Daarnaast word geluid gedempt, houdt het vocht tegen en wordt de vloer geëgaliseerd.

Bekijk als je een ondervloer voor laminaat gaat leggen, welke kant boven moet. Welke kant van de ondervloer boven ligt, hangt af van het type ondervloer. Het is dus belangrijk dat je de instructies goed doorleest voordat je de ondervloer gaat leggen.

Leg de eerste rij ondervloerplaten met de korte kanten tegen elkaar aan, dus in de lengte. Waarschijnlijk passen je platen natuurlijk nét niet over de breedte in jouw kamer en moet je een plaat afsnijden. Leg de laatste plaat die te lang is, over de plaat die er al ligt. Snijd de onderste plaat met een afbreekmes en breek deze af. Zo heb je perfect passende stukken om de hele vloer te bedekken.

Sommige ondervloeren komen op een rol. Deze vorm van ondervloer is gemakkelijk uit te rollen door de  kamer. Let op hierbij ga je niet hetzelfde te werk als bij ondervloerplaten. Je legt de eerste strook van de rol uit over de kamer en snijd deze rondom de muur op een hoogte van 1 cm af. Plak de naden af met aluminiumtape en ga door naar stap twee: laminaat leggen. Zodra het laminaat op die strook ligt, ga je verder met de volgende strook ondervloer.

In elke ruimte heb je te maken met lastige vormen, bijvoorbeeld deurposten of leidingen. Maar ook elk probleem heeft een oplossing. Teken de vormen af met een profielaftaster (of op het oog) en snijd of zaag de vorm uit.

Stap 2: Laminaat leggen

De ondervloer ligt en vormt een stevige basis voor het laminaat. Hoe moet je het laminaat leggen? Hieronder een aantal tips:

 1. Begin altijd in de hoek van een kamer.
 2. Plaats afstandsblokjes tussen de muur en het laminaat. Laminaat is hout en dat werkt. Dit betekent dat het hout door een verhoging van de luchtvochtigheid kan vervormen. Een beetje speling voor het laminaat is dan ook zeker aan te raden. Houd tussen de 5 en 7 mm afstand en gebruik minstens twee blokjes aan de lange zijde en één aan de korte zijde. De laatste plank van een rij moet je goed afmeten en afzagen om tot een aansluitend geheel te komen.
 3. Eerste rij klaar? Begin de volgende rij met het stuk dat je overhoudt van de vorige rij. Hiermee zorg je voor een verspringing in het patroon en beperk je onnodig afval.
 4. Sluit de tweede rij planken gekanteld op de eerste rij aan door ongeveer een hoek van 40 graden te maken en klik de planken vervolgens naar beneden. Ga zo verder met de volgende rijen en zorg dat je na iedere rij aan de korte zijde eindigt met een afstandsblokje tussen het laminaat en de muur.

Let op: de richting draagt bij aan de looks

Waarschijnlijk vraag je je ook af: in welke richting moet ik laminaat leggen? Er is geen goed of fout, het is gewoon een kwestie van smaak.

Veel kenners leggen het laminaat in de richting van de belangrijkste lichtbron. Een raam, een deur of waar het licht ook vandaan komt. Als je het laminaat met het licht mee aanlegt, dus in de lengte, dan oogt je kamer veel groter en krijg je het meest natuurlijke effect.

Stap 3: Om de vervelende hoeken heen werken

Net zoals bij de ondervloer krijg je ook bij het laminaat leggen te maken met vervelende vormen en hoeken. Nu is een ondervloer iets makkelijker af te breken en mocht het net niet perfect zijn dan zie je dat niet terug. Maar bij laminaat is dat wel het geval, daarom wil je dit in één keer goed uitvoeren.

 1. Meet de hoeken op en teken deze af op het laminaat. Doe dit altijd met potlood.
 2. Volg de getekende lijnen op het laminaat en zaag het laminaat tot de perfecte vorm. Houd rekening met 5 tot 7 mm afstand tussen de muren en het laminaat.
 3. Plaats de op maat gezaagde plank, tik hem vast en plaats tenslotte de afstandsblokjes. Maak hierbij gebruik van een rubberen hamer, deze zorgen voor de minste beschadigingen.

Stap 4: Werk om leidingen heen

Naast vervelende hoeken maken ook leidingen (bijvoorbeeld verwarmingsbuizen) het aanleggen van het laminaat lastiger. Net zoals bij een vervelende hoek is het mogelijk om een leiding heen te werken. Je moet alleen even goed weten hoe:

 1. Meet de afstand van de muur tot het einde van de leiding op.
 2. Teken daarna de dikte van de leiding af op het laminaat.
 3. Zaag vervolgens met een decoupeerzaag de inkepingen in het laminaat.
 4. Leg de plank op een stuk resthout en boor met een speedboor gaten voor de leidingen. Een speedboor is een speciale boor die met grote snelheid de meest perfecte gaten boort. Ook een houtboor, slangenboor of verzinkboor kun je gebruiken. Het gaat erom dat de boor geschikt is om door hout heen te boren. Houd hier ook rekening met 5 tot 7mm afstand tussen de leiding en plank.
 5. Plaats de plank en lijm het laatste stukje vast.
 6. Werk de leidingen netjes af en voilà, iedereen denkt dat het door een specialist is aangelegd.

Stap 5: De laatste rij laminaat leggen

De laatste rij, het einde is in zicht. Je komt erachter dat je planken ook in de breedte niet helemaal passen. Geen paniek, geen enkele kamer is perfect op maat voor je planken. De laatste plank moet je vaak in de lengte zagen. Hoe je dit secuur doet?

 1. Leg de plank precies op de laatst geplaatste rij.
 2. Schuif een tweede plank tegen de muur en teken de rand van de bovenste plank af.
 3. Zaag de plank af en plaats net zoals alle andere rijden de laatste rij laminaat en klik deze vast.

En dat was het dan, stap vijf is gedaan, het eindresultaat mag er wezen!

Afwerking van je laminaat

Toe aan een mooie afwerking? Dan zijn ook plinten onmisbaar. Wanneer je plinten tegen laminaat aanlegt, oogt de kamer veel strakker. Met een plint werk je een houten vloer heel secuur af. Er zijn speciale laminaatplinten dus kijk goed welke je uitkiest en vraag zeker om advies als je er niet uitkomt. De ene laminaatplint is de ander niet. Kleur, dikte en materiaal hebben een grote invloed op het eindresultaat.

Kortom, laminaat leggen kan iedereen, ook met twee linkerhanden. Als je maar zorgvuldig, geduldig en aan de hand van het stappenplan te werk gaat, komt het helemaal goed. Lukt het niet? Neem voor vragen of advies contact op met 040Vloeren en wij helpen je graag verder.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

8,7

Onze klanten beoordeelden 040vloeren met een gemiddelde score van: 8,7. Wilt u weten hoe 040vloeren door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040vloeren vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×