Wat is vloerisolatie?

Lees verder

Vloerisolatie is een vorm van isolatie die u gebruikt om de kruipruimte onder uw woning te isoleren. Het komt steeds vaker voor. En dat is niet gek, want het brengt vele voordelen met zich mee. Zo krijgt u niet alleen meer comfort in huis, maar bespaart u ook op uw energierekening.

Waarom vloerisolatie aanleggen?

Nu u het antwoord op de vraag: ‘Wat is vloerisolatie?’ weet, leggen we u graag uit waarom u het zou aanleggen.

In tegenstelling tot bodemisolatie wordt vloerisolatie tegen het ‘plafond’ van de kruipruimte aan geplaatst. Dit betekent dat de isolatie tegen de onderzijde van de vloer komt. Hierdoor voelt u de warmte nog beter aan uw voeten.

De gemiddelde temperatuur van een niet-geïsoleerde vloer op volle grond is namelijk slechts 11°C. Een vloer op volle grond bestaat uit een vloerplaat die over zijn volledige oppervlakte in contact is met de grond.

Bij een kruipruimte met ventilatie kan het kwik in de winter zelfs naar het vriespunt zakken. Dat heeft uiteraard impact op de temperatuur in uw huis. Vloerisolatie is dan ook de ultieme oplossing voor een warmere vloer en een aangenamere temperatuur in uw huis.

Welke andere manieren zijn er om energiekosten te besparen?

Naast vloerisolatie zijn er andere manieren om energiekosten te besparen. Het aanleggen van vloerverwarming, een warmtepomp of zonnepanelen kunnen ook hierbij helpen. Heeft u interesse in zonnepanelen? Bekijk dan ons geallieerd bedrijf 040 Zonnepaneel.

Uw vloer zonder kruipruimte isoleren?

Heeft u geen kruipruimte? Ook dan is het mogelijk om uw vloer te isoleren. Echter is dit vaak minder wenselijk omdat eerst de bestaande vloer eruit gesloopt dient te worden. Vervolgens is het mogelijk om bodemisolatie aan te brengen op het onderliggende bodemzand.

Wat betekent isoleren?

Met isoleren zorgt u ervoor dat warmte, kou of geluid wordt tegengehouden. Isoleren kunt u dus ook wel omschrijven als het bedekken, tegenhouden of afschermen van invloeden van buitenaf.

Het woord isolatie is namelijk afgeleid van het Latijnse woord insula, dat ‘eiland’ betekent. U isoleert uw kamer of huis en daarmee gelijk uzelf voor invloeden van buitenaf. Niet alleen een vloer, maar ook een dak, spouwmuur, naden of kieren en dubbelglas kunt u isoleren.

Voordelen van vloerisolatie

Vloerisolatie brengt de volgende voordelen met zich mee:

  1. Energiebesparend
  2. Aangenamer wooncomfort
  3. Voorkomt vocht en condensatie
  4. Minder CO2-uitstoot
  5. Waardeverhoging van uw huis
  6. Dempt het geluid

We lichten de voordelen hieronder graag voor u toe.

Energiebesparend

Om te beginnen is het aanleggen van vloerisolatie energiebesparend. Een geïsoleerde vloer houdt namelijk 15 tot 20 procent meer warmte vast dan een niet-geïsoleerde vloer. Oftewel: u hoeft de verwarming niet zo hoog te zetten, want de warmte blijft langer hangen in de kamer.

Aangenamer wooncomfort

Het isoleren van u vloer resulteert in een aangenamer wooncomfort. Wooncomfort heeft alles te maken met een fijn en aangenaam gevoel hebben in uw huis. Laat dat maar aan een geïsoleerde vloer over: daarmee stijgt de temperatuur eenvoudig naar 20°C.

Dus loopt u het liefst op blote voeten door het huis? Dan is vloerisolatie echt iets voor u! Daarnaast voelt u door vloerisolatie veel minder tocht aan uw benen en voeten.

Vloerisolatie zorgt dus voor een constante binnentemperatuur wat weer resulteert in een gezond binnenklimaat. Zorg er wel voor dat het niet té warm wordt en u goed blijft ventileren.

Voorkomt vocht en condensatie

Vloerisolatie vormt een efficiënte barrière tegen optrekkend vocht uit de kruipruimte of het bouwzand onder de vloer. Op die manier vermijd u oppervlaktecondensatie, schimmels en zwammen in huis.

Door van beneden naar boven te isoleren, wordt het vocht, dat vanuit uw kruipruimte de woning binnen kwam, opgesloten onder een isolerende laag. Het vocht blijft daardoor op de bodem.

Minder CO2-uitstoot

Wanneer u kiest voor vloerisolatie brengt u de temperatuur van de vloer voelbaar omhoog tot wel 4°C. En met vloerverwarming zelfs nog meer.

Dit betekent dat u minder hoeft te stoken, waardoor u uw CO2-uitstoot vermindert. Bij vloerisolatie komen er geen schadelijke gassen vrij en niet te vergeten is vloerisolatie ook nog eens brandveilig.

Waardeverhoging van uw huis

Energiekosten blijven maar stijgen en stijgen, dus is een verlaging in stookkosten echt een verademing. Maar niet alleen een verlaging op de stookkosten is een bijkomend voordeel van vloerisolatie, ook krijgt uw huis een beter energielabel. Daarmee stijgt uw huis in waarde.

Dempt het geluid

Tot slot zorgt vloerisolatie voor het dempen van geluid. Het isoleren van uw vloer resulteert namelijk ook in akoestisch comfort. Met vloerisolatie heeft u namelijk minder last van luchtgeluid, dat ontstaat als een geluidsbron de lucht aan het trillen maakt. Bijvoorbeeld wanneer u televisie kijkt.

Wat kost vloerisolatie?

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen vaste prijs voor vloerisolatie. De prijs van vloerisolatie hangt namelijk van een aantal factoren af. Door middel van deze factoren kunnen we u wel een indicatie geven van wat het ongeveer gaat kosten.

Prijs per vierkante meter

De prijs per vierkante meter vloerisolatie is afhankelijk van het type woning en het type vloer dat geïsoleerd moet worden. Er kan namelijk veel verschil zitten tussen de isolatiemethodes en de gebruikte materialen.

De totale kosten van vloerisolatie zijn gebaseerd op een prijs per m2, een starttarief en de isolatiemethode. Het starttarief van vloerisolatie varieert tussen de 1025 en 1600 euro. De prijs per vierkante meter van vloerisolatie varieert tussen de 23 en 45 euro. In de meeste gevallen geldt dus: hoe groter de ruimte die geïsoleerd moet worden, hoe hoger de kosten.

Vloerisolatie is maatwerk

Er bestaan veel verschillende soorten vloeren waarvoor verschillende aandachtspunten gelden. Bij betonnen vloeren zijn er bijvoorbeeld nog andere factoren die meespelen in de prijs: denk aan een vlakke vloer, licht gebogen of een betonnen vloer met een balk. Ook heeft de dikte van de laag die wordt aangebracht invloed op de prijs.

Vloerisolatie laten aanbrengen? 040 Vloeren is uw specialist

Nu u het antwoord weet op de vraag ‘Wat is vloerisolatie?’ en ‘Waarom is het nodig?’, bent u misschien wel van plan om uw vloer te isoleren. 040 Vloeren is uw specialist als het gaat om vloerisolatie! Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het isoleren van uw vloer. Tevens kunt u contact met ons opnemen om een vloer te laten leggen.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

T. Verstappen

We hebben bij dit bedrijf meerdere dingen laten doen o.a. een nieuwe vloer en nieuwe raamkozijnen. De communicatie is prima, de uitvoering nog beter.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

8,7

Onze klanten beoordeelden 040 Vloeren met een gemiddelde score van: 8,7. Wilt u weten hoe 040 Vloeren door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Vloeren vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×