Parketvloer schuren? Doe het zelf!

Lees verder

Een houten parketvloer is prachtig, maar heeft af en toe wel wat liefde en onderhoud nodig. Is uw parketvloer toe aan een opfrisser en bent u van plan om deze zelf te schuren? Lees voor u begint deze blog. Hierin vertellen we alles wat u moet weten over het zelf schuren van een parketvloer. Heeft u geen zin om het zelf te doen? Een parketvloer laten schuren door specialisten kan bij 040 Vloeren.

Wat heeft u nodig, wat moet u doen en wat zijn de voor- en nadelen van het zelf schuren van een (eiken) parketvloer? Alle informatie op een rij!

Wat zijn de voor- en nadelen van het zelf schuren van een parketvloer?

Voordat u aan de slag gaan met het schuren van uw parketvloer, is het goed om af te wegen of u dit wel echt zelf wilt doen. Bij het schuren van een parketvloer komen veel verschillende stappen kijken en het kan ook mis gaan als u dit niet op de juiste manier doet. Denk hierbij aan beschadigingen of scheuren in de vloer.

Om u te helpen met uw keuze, hebben we de voor- en nadelen van het zelf schuren van parket op een rij gezet.

Voordelen van zelf uw parketvloer schuren

Het grootste voordeel van zelf uw houten vloer schuren is dat het goedkoper is. U bespaart op arbeidskosten voor het inhuren van een vakman. Uiteraard heeft u wel de juiste apparatuur en materialen nodig, zoals een schuurmachine (deze kunt u huren) en schuurpapier met verschillende korreldiktes. Hier komen we later in deze blog op terug.

Nadelen van zelf uw parketvloer schuren

Het belangrijkste voordeel van het zelf schuren van een parketvloer is ook direct het grootste nadeel: u mist de kennis en de ervaring van een professional. Als particulier zal u vrijwel zeker foutjes maken die een specialist niet maakt.

Dit kunnen kleine foutjes zijn, maar ook grote onherstelbare fouten. In dat geval moet er alsnog een specialist komen om de vloer in herstellen. En in het ergste geval moet er zelfs een nieuwe vloer komen.

Daarnaast bent u bij het zelf schuren van uw vloer natuurlijk zelf verantwoordelijk voor het verzamelen van de juiste apparatuur en materialen. Het uitzoekwerk en regelwerk dat hierbij komt kijken neemt redelijk wat tijd in beslag, dus houd daar ook rekening mee.

Benodigdheden voor het schuren van een vloer

Om tot een goed resultaat te komen heeft u in ieder geval de volgende benodigdheden nodig:

 • Een parketschuurmachine (deze kunt u huren);
 • Een kantschuurmachine voor de kleinere hoekjes (deze kunt u huren);
 • Schuurpapier met verschillende korreldiktes;
 • Stofzuiger;
 • Emmer;
 • Dweil

Onze tips voor het schuren van parket

Gaat u zelf uw houten vloer schuren en vervolgens oliën, lakken of hardwaxen? Lees de onderstaande tips voordat u aan de slag gaat.

 • Zorg voordat u begint dat u alles in huis heeft: zo voorkomt u dat u tijdens het schuren benodigdheden mist;
 • Let er bij het huren van een schuurmachine op dat deze goed is onderhouden en van goede kwaliteit is;
 • Zorg dat meubels en andere voorwerpen niet in de weg staan. Het beste verplaatst u uw meubels tijdelijk naar een andere ruimte. Zo voorkomt u ook dat uw meubels vies worden;
 • Gebruik schuurpapier met verschillende korreldiktes: werk hierbij van grof naar fijn. Begin de eerste schuurronde met een grove korrel en eindig met een fijne korrel. Let wel: de ideale korreldikte is per type hout verschillend. Dit heeft te maken met de hardheid van de vloer. Heeft u een vloer van hardhout, dan heeft i een grovere korrel nodig dan bij een zachtere houtsoort.
 • Werk altijd in de lengterichting van de vloer (in de richting van de planken);
 • Beweeg de schuurmachine continu in dezelfde richting en laat de machine nooit stilstaan als deze aanstaat. Dit zorgt namelijk voor beschadigingen op het parket;
 • Vergeet uw vloer na het schuren niet af te werken met een toplaag. Gebruik hiervoor een olie, hardwax of lak.
 • Zorg er ten slotte voor dat u de juiste onderhoudsmiddelen in huis heeft. Zo verlengt u de levensduur van uw vloer.

Zelf aan de slag of uitbesteden?

Na het lezen van deze blog weet u wat er bij het schuren van vloeren komt kijken. Of u dit zelf gaat doen of over laat aan een specialist is vervolgens aan u.

Twijfelt u of bent u er al zeker van dat u het parketvloer onderhoud door een professional wilt laten uitvoeren? Neem dan gerust contact met ons op. Wij de expert op het gebied van parketvloeren in Eindhoven en omstreken.

Wij adviseren u graag en vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Heeft u vragen? U kunt bellen naar 040-2051882 of een mail sturen naar info@040vloeren.nl.

Onze referenties

Dit vond de klant

Onze klanten zijn ons visitekaartje, dus we doen er alles aan hen goed van dienst te zijn. Veel mensen gingen u voor als tevreden klant bij 040 Groep. Wilt u meer weten over hun ervaringen?

Bekijk alle referenties

Mw. Meijer

Ik heb laminaat laten leggen, erg netjes.

Heeft u vragen?

Neem contact met ons op!

Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail bericht.

Onze tevreden klanten gaven ons deze review score ...

8,7

Onze klanten beoordeelden 040 Vloeren met een gemiddelde score van: 8,7. Wilt u weten hoe 040 Vloeren door anderen is beoordeeld? Bekijk de reviews van onze klanten. Of geef zelf een beoordeling.

Beoordeel nu zelf

Wilt u een vrijblijvende & gratis offerte ontvangen?

U ontvangt van 040 Vloeren vooraf gratis een vrijblijvende offerte. Vraag een offerte aan en ontvang zo snel mogelijk een prijsvoorstel.

Offerte aanvragen
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×