Woningen met vloerverwarming zijn erg comfortabel: de vloer voelt niet koud aan en de warmte is gelijkmatig verdeeld. Als een vloerverwarming is aangelegd, moet deze worden inregelt, ofwel instellen. Een vloerverwarming instellen? Daar heb je geen expert voor nodig. Met deze tips en trucks kun je het helemaal zelf!
Wat allemaal vooraf gaat bij vloerverwarming inregelen
De vloerverwarming is aangelegd. Dan zit er nog maar één ding op: instellen. Daarna kun je heerlijk gaan genieten van een comfortabele (woon)kamer. Daar werk je al die tijd naar toe. Toch is het belangrijk om het instellen van je vloerverwarming niet te overhaasten. Als je optimaal wil genieten van vloerverwarming dan is het belangrijk dat iedere stap zo goed mogelijk wordt uitgevoerd. Want voordat je gaat inregelen, moet je nog wat stappen doorlopen.
Om schade aan de vloer te voorkomen, is het belangrijk om na het aanleggen van vloerverwarming eerst zes weken te wachten voordat je de vloerverwarming gaat instellen. Waarom zo lang? Je kunt waarschijnlijk niet wachten om je nieuwe verwarming uit te proberen. Toch is het belangrijk om dit geduld te bewaren: de afdeklaag op de vloerverwarmingsslangen heeft die tijd minimaal nodig om uit te harden.
Is jouw vloer al afgewerkt? Heel fijn! Dan is het belangrijk om de vloer te laten uitharden. Droge vloeren kunnen namelijk eerder worden verwarmd dan vloeren die nog niet klaar zijn met uitharden. En dat is wat we willen, toch? Een vloerverwarming instellen doe je het beste als je vloer volledig is uitgehard.
De voorbereiding voor het instellen van je vloerverwarming
Na het uitharden van de vloer kun je de vloer voor gaan bereiden om de vloerverwarming in te stellen. Een goede voorbereiding is immers het halve werk.
Een vloerverwarming instellen is echt goed pas mogelijk als je alle warmtebronnen in je huis uit zet. Denk hierbij aan:
- een radiator;
- een kachel;
- of een gasbrander.
Zet je deze warmtebronnen niet uit, dan slaat de thermostaat misschien af omdat deze overbelast raakt. Daarmee verstoor je het instellen van de vloerverwarming.
Daarnaast moet je ervoor zorgen dat de aanwezige groepsafsluiters en het zogenaamde voetventiel volledig open worden gezet. Dit zorgt ervoor dat het temperatuurverschil tussen de aan- en retour van een radiator kleiner wordt.
Aanvoer staat voor warm water en retour staat voor koud water. Een te groot verschil tussen deze twee is een teken dat het water in een radiator te langzaam stroomt.
Hoe je vloerverwarming instellen? Een stappenplan
Alle voorbereiding op orde? Dan ben je aangekomen bij het punt waar het daadwerkelijk om draait: de vloerverwarming instellen. Ook wel het inregelen van de vloerverwarming genoemd. Volg onderstaand stappenplan en stel in vijf gemakkelijke stappen jouw vloerverwarming in.
- Zet de thermostaat hoog
Bedenk op welke temperatuur je de vloerverwarming gaat instellen. Door de thermostaat op een hoge temperatuur aan te zetten, zorg je ervoor dat de ketel voorlopig lang genoeg blijft branden om het instellen van de vloerverwarming af te ronden. Wat is hoog? Een goede temperatuur voor je thermostaat tijdens het inregelen is 30°C. - Draai de thermostatische regelknop van de vloerverwarming open
Om de vloerverwarming op gang te laten komen, is het belangrijk om ook de thermostatische regelknop open te zetten. Oftewel de thermostaat vloerverwarming instellen. Hier is geen vaste temperatuur voor, maar wij adviseren je niet hoger te gaan dan maximaal 50°C. In de meeste gevallen wordt de regelknop op een temperatuur van 20°C gezet. - Geef het systeem tijd om op te warmen
Net zoals een normale verwarming, een douche of een andere warmtebron heeft ook vloerverwarming tijd nodig om op te warmen. Geef het dan ook die tijd. Het is niet raar als je na vijf minuten nog geen maximale warmte voelt. - Controleer tussentijds of de aanvoerleidingen warmte aan de verdeler afgeven
Het is belangrijk dat de aanvoerleidingen warmte afgeven aan de verdeler. De vloerverwarming verdeler instellen is belangrijk voor het verwarmen van je vloer. De verdeler bevat een ingebouwde pomp die het water in de vloerverwarmingsbuizen circuleert. Zo zorgt de verdeler ervoor dat er warm water vanuit je cv-installatie of andere warmtebron door een thermostaatventiel naar de pomp stroomt. En zo dus de vloer verwarmt. - Controleer na 20-30 minuten of de retour warm wordt
Na 20-30 minuten controleer je of de retourleiding warm wordt. Deze wordt natuurlijk minder warm dan de aanvoer, maar moet toch duidelijk warm aanvoelen. De retourleiding wordt op een maximale temperatuur van 40°C ingesteld. De thermostaatkraan zorgt ervoor dat als de aanvoer- thermostaatkraan stuk gaat, en er dus zeer warm water door de vloerverwarmingsbuizen zou kunnen gaan stromen, ook de retourtemperatuur beveiligd wordt.
Stapsgewijs opwarmen voorkomt schade
Het is belangrijk om het opwarmproces van de vloerverwarming geleidelijk aan te laten verlopen. Als je de vloerverwarming meteen naar de maximale temperatuur brengt, kan dit mogelijk schade aan je vloerbedekking veroorzaken. En dat zou zonde zijn, toch? Let er dus op dat je vloerverwarming de eerste keer niet de maximale temperatuur bereikt.
Met de regelknop kan de watertemperatuur en daarmee de temperatuur van de vloer, steeds iets worden verhoogd. Begin bijvoorbeeld met 20°C en verhoog de temperatuur iedere week met 5°C. Of kies voor 1°C per dag. Uiteindelijk wordt dan de maximale temperatuur van 40-45°C bereikt. Heb je laminaat of een houten vloer? Houd dan een maximale watertemperatuur van 28-30°C aan. Bepaalde houtsoorten gaan sneller werken. Door deze temperatuurverschillen wordt het werken van de vloer alleen maar meer versterkt.
Schade voorkomen
Net zoals met de voorbereiding is het ook bij het verwarmen van belang geduldig te zijn. Breng de temperatuur geleidelijk aan omhoog. Als je dit niet doet en de vloer meteen volledig op laat warmen, kan dat ernstige schade aan de vloer veroorzaken. Het zorgt ervoor dat het cement in de dekvloer gaat scheuren en zoals eerder aangegeven trekken houten vloeren dan krom. Vaak is deze schade onherstelbaar en kost het je een nieuwe vloer. Dus tijd en geduld staan centraal bij een vloerverwarming instellen. Je gaat merken dat je er dan heel lang plezier aan beleeft.
Het genieten kan beginnen
Kortom: een vloerverwarming instellen vergt tijd, aandacht en vooral geduld. De voorbereiding is het halve werk. En als je aan de hand van het stappenplan te werk gaat, weet je in ieder geval dat het aan jouw aanpak niet ligt, mocht er iets fout gaan. Maar daar gaan we natuurlijk niet van uit.
Een vloerverwarming instellen kan iedereen, als je maar weet wat je wel en niet moet doen. Het mooiste resultaat? Een vloerverwarming die je wel voelt, maar die je niet ziet. Zodra je vloerverwarming helemaal is ingesteld, voorverwarmd en getest, kan het grote genieten gaan beginnen. Een aangename temperatuur in huis brengt namelijk een goede sfeer met zich mee. En wie wil dat nou niet?
Heb je vragen over het instellen of kun je hulp gebruiken? Neem contact op met 040 Vloeren en wij helpen je graag verder.